söndag 12 april 2015

Lax med ört- och citronrisotto

Nu har Hanna levt med Fodmap-dieten snart ett halvår. Så smått börjar vi testa olika saker, en del går bra en del mindre bra. För det mesta mår hon bra, en stor skillnad mot innan hon började. En sak Hanna älskar men som jag inte vågat mig på att göra tidigare är risotto. Inte så svårt men man får stå redo vid spisen under hela tillagningen.

Idag gjorde jag en risotto som passar till lax:


  • 4 dl arboriris
  • 1 dl olivolja (tycker jag kan minskas)
  • 1,3liter grönsaksbuljong
  • 2dl torrt vitt vin
  • Finhackad purjolök ( istället för charlottenlök)
  • 1/2 citron
  • Basilika, gräslök
  • 2dl riven parmesan
  • Salt, peppar
Låt hackad purjolök puttra i oljan tills den är mjuk. Häll i riset och låt det fräsa med tills det känns torrt, 2-3 minuter. Höj värmen, häll på vinet och låt det ånga bort. Häll på buljong så att det är 2 cm över riset , koka lugnt och rör med jämna mellanrum. När buljongen kokat in häller du på mer, ett par dl åt gången och låt koka in emellan. OBS! Buljongen ska vara varm. När all buljong kokat in blandar du i rivet citronskal, parmesan och örter. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Jag hade också i gröna ärtor.

Stek laxfilé till eller blanda i lite skaldjur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar